3388 Poroszló, Kossuth u. 41.
Telefon: 36/553-033; 36/553-074

miniheader_szitakoto.png

Új 3d természetfilm az Ökocentrum mozijában

2017 év elejének újdonságai közé tartozik a Tisza-tavi Ökocentrumban, hogy mostantól a főépület földszintjén található 3d moziban új térhatású természetfilm kápráztatja majd el a Tisza-tó természeti értékei iránt érdeklődőket, mintegy „étvágygerjesztőként” szolgálva ahhoz, hogy a film megtekintését követően kedvet kapjanak a vízi világ tényleges felfedezéséhez. A kezdetektől (2012. áprilisától) vetített eredeti filmet összesen mintegy háromszázezer ember látta már, így most azok is új élményekhez juthatnak, akik évek után térnek vissza újra az Ökocentrumba. A pályázati támogatás igénybevétele nélkül, önerőből elkészített, új, 12 perces „Négy évszak a Tisza-tónál” címet viselő, víz alatti és drón felvételekkel színesített 3d film összeállításának koncepciója az volt, hogy bemutassuk: a Tisza-tó természeti értékei és szépségei mind a négy évszakban kiváló programot és szabadidő eltöltési lehetőséget jelentenek az ide látogatóknak. Így a film nem csak Poroszlónak vagy az Ökocentrumnak jelent „reklámot”, hanem a tó körüli települések mindegyike profitálhat abból, hogy a film többszázezer érdeklődő elé tárja a Tisza-tavi táj egészének változatosságát, felvillantva értékeit, szépségeit.     

Néhány technikai érdekesség az új Tisza-tavi 3d természetfilmről: fő operatőrei Németh László és Gregus Dezső voltak, földön-vízen-levegőben. A forgatás összesen 15 napot vett igénybe, melynek eredményeként közel 1800 perc nyersanyag tárolódott. A forgatás a legmodernebb Panasonic AGDP 3D1 számítógépes konvergencia vezérlésű, egytestű broadcast nagykamerájával történt, a csónakos felvételeknél 4m-es Jimmy Jib kameramozgatót alkalmaztak: sokszor a víz felszínén siklott a kamera, mint egy szörfös. A közeli madárfelvételeket lessátorból Dr. Molnár Gyula és a Gaia-Film Kft forgatta, speciális 3D RIG duplakamerás tükrös kamera szettel. Az aláfestő zenét a jól ismert zeneszerző, Kövi Szabolcs komponálta, figyelve a kép ritmusára. A 2D vágást Gregus Dezső rendező 85 óra alatt végezte el. A film 3D-s, ezért a kamera helyzetét nem csak vízszintesen és függőlegesen, hanem mélységében is meg kellett határozni: ennek szakértője a 3D animátor, Magyar László stereographer volt. A hang a „kép lelke”. Az 5.1-es hangkeverés az ESAudio Cinema nagytermében lett panorámázva. A nyers felvételnél a térhang 4 csatornás felvevővel lett rögzítve, 4 külön irányból térmikrofonokkal, ezáltal a néző valóban az erdőben, a lagúna belsejében érezheti magát.

Az új film bemutatójára – meghívott vendégek jelenlétében – 2017. február 24-én került sor az Ökocentrum mozijában, látogatóink pedig március 1-től vásárolhatnak olyan belépőjegyet, mely az új film megtekintésének lehetőségét is tartalmazza.

 

Videó