Látnivalók Poroszlón és környékén

2019. április 20.
Poroszló, a természet-turizmus otthona

 

 

Poroszló, a természet-turizmus otthona

Poroszló ősi település a Tisza jobb partján fekszik. Már Anonymus is említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt, a poroszlói Földvár alatt táboroztak. A község 1445-ben mezővárosi rangot kapott.

 

A török időkben elpusztult a község monostora, elbontották az Árpád-kori templomot, utóbbi helyett viszont később megépült a ma is használt és megcsodálható református (1793) és katolikus templom (1797).

 

A községháza szintén műemlék-jellegű épület, a falu központjában helyezkedik el. A Graefl család kastélyát, mely szintén községünk éke, felújították, így már vendégfogadásra is alkalmas. 2012-ben megépült a Tisza-tavi Ökocentrum, mely helyet ad Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszerének. Poroszlón látható néhány az ezeréves tölgyfákból. A falu Tájháza, a régi népi mesterségeket és a falusi élet egy-egy pillanatát mutatja be egy eredeti nádtetős parasztházban.

 

A község egyik legfőbb vonzereje a 127 km 2-es Tisza-tó, amely a vízi sportok kedvelőinek; a fürdőzni, strandolni vágyóknak; horgászoknak, vadászoknak, vízitúrázóknak, ökotúrázóknak is kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt.
A Tisza-tavi Madárrezervátum,

 

mely a Világörökség része, a kikötőkből szervezett túrákon keresztül látogatható. A poroszlói ősszikeseken a mai napig fennmaradt a lovaglási lehetőség, miközben megfigyelhető a ritkaságszámba menő túzokkolónia.

 

Az üdülni és pihenni vágyók kényelmét egyre több falusi vendégház, valamint panziók, nívós éttermek, kikötők szolgálják. Poroszló a téli kikapcsolódásnak is kedvez. Lehet korcsolyázni, szánkózni, s ami nagyon lényeges, lékről horgászni. Ezen időszak alatt kipróbálható a múlt lovas szánja.

 

További látnivalók:

 

Református templom

 

Katolikus templom

 

Községháza

 

Tisza-tavi Vízisétány és Tanösvény

 

 

 

További információ:

Tourinform Iroda
Poroszló, Fő u. 5.
Tel: 36/553-095