Hogy iszik a gödény?

2022. augusztus 19.
Tudtad?

A rózsás gödény - más néven pelikán - nevét onnan kapta, hogy költési időszakban alapvetően fehér tollazata rózsaszínes árnyalatot kap.

De miért mondják, hogy iszik, mint a gödény? Úgy a rózsás, mint közeli rokona, a borzas gödény, ha csak teheti, szívesen halászik csoportban. Ilyenkor sorban úszva hajtják a halakat a sekély parti víz felé, majd ott egyszerűen belapátolják őket hatalmas torokzacskóikba. Ezeknek a torokzacskóknak méretei már régóta megmozgatták az emberek fantáziáját. Ezekben akár 13 liternyi víz is összegyűlhet! Innen ered a leggyakrabban használt pelikános szólásmondásunk: iszik, mint a gödény. 

A gödények visszaöklendezett, félig megemésztett hallal táplálják a fiókáikat, amelyet a kicsik a csőrkávák közötti bőrzsákból szedegetnek ki. Feltehetően ennek a ténykedésnek a hibás értelmezése szülhette azt a legendát, hogy a pelikán saját vérével táplálja fiait. Így vált a pelikán az önfeláldozás jelképévé, talán nem véletlen, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat "emblémájában" egy pelikán szerepel...

A rózsás gödény hajdanában Magyarországon is költött, ám ma legközelebb a Duna-deltában fészkel, ahol jelenős állománya él: mintegy tizenötezerre teszik a helyben költő pelikánok számát.

Pelikáncsapatunkat az Ökocentrum szabadidőparkjában, annak nyugati részében tekintheted meg!

A délutáni etetésről készült látogatói videoért katt a képre